Marketing na društvenim mrežama

 

Internet je najbrže rastući medij ikad. Dok je televiziji trebalo 13 godina da stekne 50 milijuna korisnika, a radiju 38, internet je to uspio u samo četiri godine. Zanimljivo je da je ljudima lakše se odreći televizije ili primjerice radija nego interneta. U početku se internet koristio za pasivno pregledavanje sadržaja, bez mogućnosti povratne informacije od strane korisnika, no stvari se mijenjaju pojavom prvih društvenih mreža. Svojim razvojem, internet je postao odličan alat za provođenje marketinga.

 

Što je internet marketing

 

Ukupan financijski uspjeh nekog poduzeća i njegova dobit zavise od marketinga. Proizvodnja, financije, računovodstvo i ostale poslovne funkcije neće pomoći nekom poduzeću da uspije ukoliko to poduzeće nema svoje tržište, odnosno ukoliko za proizvodima ili uslugama tog poduzeća ne postoji dovoljno potražnje.

Internet marketing ili online marketing je naziv za aktivnosti kojima je cilj oglašavanje proizvoda i usluga putem digitalnih medija. Među brojnim terminima koje se koriste za ovu vrstu oglašavanja, nalazimo i oglašavanje na internetu, web marketing, online marketing, digitalni marketing, ili pak skraćene nazive i-marketing i eMarketing.

 

Društvene mreže

 

Razvojem interneta, razvile su se i društvene mreže, besplatni online servisi koje omogućuju komunikaciju i povezivanje korisnika. Prva moderna društvena mreža bila je SixDegrees, a pokrenuta je 1997. godine. Stranica je pružala mogućnost kreiranja profila i sklapanja prijateljstava, ali danas više nije funkcionalna.

Često se smatra da su članovi društvenih mreža mlađe osobe koje koriste primjerice Facebook kako bi razmijenjivale statuse i fotografije te otvarale Facebook grupe. Međutim, u zadnje vrijeme članovima društvenih mreža postaju poslovni ljudi koji otvaraju stranice svoje tvrtke na društvenim mrežama.

Zašto? Društvene mreže pružaju mnogo načina da ciljano objavite ono što želite da se sazna.

 

FACEBOOK MARKETING

 

Želite li, osim u privatne, Facebook koristiti i u poslovne svrhe, potrebno je i ponešto znati o njegovim mogućnostima, ali i ograničenjima. Za početak, važno je znati da Facebook ima tri različite opcije izrade Facebook identiteta – izradu stranice, profila ili grupe. Prije nego što preuzmemo community management u svoje ruke, vrlo često viđamo veliku pogrešku naših klijenata, a to je da i u poslovne svrhe koriste Facebook profile.

Pravilnim korištenjem društvenih mreža mogu se postići izvrsni prodajni rezultati i izgraditi zajednica vjernih potrošača. Gledajući brojku od 2.000.000 korisnika Facebooka u Hrvatskoj ili preko 1.500.000.000 u svijetu, možemo vidjeti ogroman potencijal u smislu dosega do novih kupaca.

Facebook omogućuje promoviranje obavijesti, stranice, web stranice čime se može doći do novih klijenata.

 

INSTAGRAM MARKETING

 

Slika govori tisući riječi, a popularna društvena mreža Instagram je pravi dokaz za to. Korisnici putem Instagrama mogu dijeliti svoje fotografije ili kratke video zapise i dijeliti ih s svojim prijateljima na ovoj ali i drugim društvenim mrežama .

Ako napravite svoj poslovni profil na Instagramu, svoje fotografije i videa možete dijeliti i na Facebooku, Flickru, Tumblru i Foursquaru. Drugi korisnici mogu odabrati da prate što vi objavljujete na svom profilu, komentiraju vaše objave ili ih ponovno objavljuju. Na ovaj način potpuno besplatno možete promovirati vaš brand.

Naš pristup:

  • Izrada Facebook stranice
  • Izrada poslovnog Instagram accounta
  • Detaljna analiza tržišta, lokacije, konkurencije, klijenata te potencijalnih novih klijenata
  • Izrada strategije objava, promoviranih objava, postova te događaja
  • Dizajniramo vizuale vaših stranica i profila na društvenim mrežama
  • Objavljujemo ciljan i atraktivan sadržaj po dogovoru
  • Kreiramo plaćene kampanje
  • Dostavljamo Vam mjesečne izvještaje kako bi i sami mogli pratiti rezultate te ih koristiti u poslovanju
  • Pripremamo nove prijedloge i sadržaj na osnovi generalne strategije

Prepustite nama brigu o Vašim stranicama na društvenim mrežama. Za Vas kreiramo sadržaj, animiramo posjetitelje i potičemo ih na akciju.

Ostvarite dvosmjernu komunikaciju na društvenim mrežama uz strateško i kontinuirano vođenje vaših stranica. Vaša javna prisutnost je neupitna, samo je pitanje tko je kontrolira. Znate li što se priča o vama?