Tehnološka širenja u 2016. godini: Inovacije Facebooka, Netflixa, ali i brojna hakiranja

Pomicanje granica interneta i tehnologije u konstantnom je rastu – jedva držimo korak s brojnim tehnološkim promjenama koje su nam ove godine, najistaknutije, predstavili Facebook, Netflix koji je stigao u Hrvatsku te nekoliko domaćih app projekata prepoznatih u svijetu. S druge strane, 2016. godina bila je godina brojnih hakiranja (između ostalog, američkih izbora), Samsungovog kraha pod nazivom Galaxy Note 7 i gašenja Kickass Torrentsa.

Najveća novost na području Facebooka je uvođenje mogućnosti reagiranja na objave, koje smo dosad mogli popratiti samo gumbom ‘Like’. Sada povratnu informaciju na postove možemo ostaviti u obliku emotikona ‘Love’, ‘Wow’, ‘Haha’, ‘Sad’ i ‘Angry’. Potaknut rastom Snapchata, Zuckerberg je također njene opcije odlučio preuzeti na svoju društvenu mrežu. Messenger sada ima sve Snapchatove komponente.

Slika 1. Facebook Emoticoni brzo su postali popularni među mladim korisnicima

 

Američki izbori definitivno su bili najpopularniji politički događaj u 2016. Američka Demokratska stranka hakirana je tijekom kampanje, a za napad su optuženi ruski hakeri. Ni novoizabrani predsjednik Donald Trump nije prošao bez tehnoloških skandala. Zbog starih i neažurnih sustava, Trump je hakiran još u travnju, a čini se da to nije utjecalo na ishod izbora.

Netflix je konačno u Hrvatskoj! Isprva ponuda gledanja filmova i serija nije bila velika, no sustav se redovito obogaćuje novim sadržajem. Dovoljno je reći da Netflix uspješno parira veliki producijskim kućama poput kuće HBO i Showtime.

Kickass Torrents ugasio se nakon što je uhićen njegov vlasnik, Artem Vauiln. Ovo definitivno nije kraj piratstva na internetu, ali je velika pobjeda onih koji drže autorska prava. Jedan veliki krah, baš poput ovog, doživio je Samsung lansiranjem proizvoda Galaxy Note 7. Lako zapaljivi uređaji postali su hit na internetu, a Samsungova reputacija polako je tonula. Došlo je do toga da je Note 7 čak zabranjen za unošenje u zrakoplove, čime je Samsung priznao poraz – povukli su uređaj s tržišta i okrenuli se novom modelu.

 

Slika 2. Kraj jednog pirata

 

Naposljetku valja spomenuti uspjehe hrvatskih tehnologa koji su u 2016. razvili nekoliko vrlo korisnih aplikacija. BlinkID je proizvod domaće tvrtke MicroBlink, aplikacije koja služi za skeniranje osobnih dokumenata poput putovnica i osobnih iskaznica. Tvrtka Zizoo razvila je najbolju svjetsku online platformu za najam brodova s čak osam tisuća jedrilica, jahti i katamarana u 25 zemalja. Ističu se i tvrtke Spin City; Ducati i Inoxmont; Geolux, Olligo i Project Wonderland, no do sutra ne bismo mogli pobrojati sve njihove uspješne inovacije. Hrvatska zasigurno ima svjetlu budućnost u svijetu aplikacija!

 

Mi smo ovdje kako bi poboljšali Vaše poslovanje!

Kroz kreativne ideje i inovacije

Započnimo!