Medijska agencija Zenith Media nedavno je zaključila novi Advertising Expenditure Forecasts izvještaj kojim tvrde da će Internet u 2017. godini svrgnuti televiziju s medijskog oglašavačkog trona. Naime, globalno Internet oglašavanje u tekućoj će godini porasti za 13%, dakle postići nevjerojatnu cifru od 250 milijardi dolara.

Ipak, Google bi najprije trebao riješiti problem krize povjerenja zbog neprikladnog plasiranja oglasa. Zbog ove su greške korisnici Internet giganta odlučili pričekati s ulaganjima u novoj godini, a iz Googlea su prošli mjesec najavili promjene kojima bi se riješili uznemirujućeg oglašivačkog sadržaja te govora mržnje.

Ukoliko se obećane promjene ostvare, Internet bi ove ove godine privukao oko 37% ukupnih oglašivača; za čak 3% više od prošlogodišnje statistike. Izvještaj tvrdi da će najbrži rastući segmenti u online oglašavanju biti društvene mreže, u što nismo ni sumnjali.

 

Slika 1.  Korisnici Interneta imaju brojne mogućnosti oglašavanja

 

Zenith Media također je otkrila da će prosječna financijska stopa u Internet oglašavanju rasti 20% godišnje do 2019., čime bi dostigla vrijednost od vrtoglavih 55 milijardi dolara. Paralelno s rastom takve vrste oglašavanja, televizijsko oglašavanje moglo bi pasti u sjenu Interneta. Manjak financijskih sredstava uloženih u TV oglašavanje i ponešto skuplje reklame rezultirale su selidbom brojnih korisnika s televizijskog marketinga na Google, odnosno online oglašavanje.

„Internet oglašavanje doprinijelo je cjelokupnom globalnom rastu oglašivačke potrošnje od početka desetljeća, čime je potaknulo mnoštvo inovacija koje smo vidjeli na tržištu. Inovacije se provode jednako brzo kao i uvijek, i mi vjerujemo da će se rast brendova za oglašivače nastaviti,“ rekao je predsjednik tvrtke Zenith Media Vittorio Bonori.

 

Slika 2.  Zenith Media tvrdi da je ovo presudna oglašivačka godina.

Sada sve ovisi o Googleu, koji mora razriješiti problem oglašivačke sigurnosti. Ukoliko uspiju, Internet će doživjeti najbolju marketinšku godinu ikad.

 

 

 

Mi smo ovdje kako bi poboljšali Vaše poslovanje!

Kroz kreativne ideje i inovacije

Započnimo!