Videozapisi novog doba koji snimaju potpuni stvaran prostor, popularno nazvani 360° video, postali su iznimno popularni tek u posljednje dvije godine. No, čini se da su inovacije koje uvode sada „eksplodirale“ među korisnicima i predstavile novu dimenziju virtualnog prostora i kretanja.

360° video je platforma koja nam omogućava kretanje stvarnim prostorom dok sjedimo za računalom. Popularnost takvih videozapisa konstantno raste, pa su se tako, osim na Youtubeu, počeli koristiti na Facebooku, kao i za prezentiranje apartmana, hotela ili ureda. Ponajprije, 360° video od običnog se razlikuje po tome što korisnik može prostor promatrati iz svih kuteva (kadrova) snimanja, dok se na klasičnom videu može promatrati samo jedan kadar.

Slika 1. Rimski apartmani „Dimora Storica“ prate Googleove trendove

 

Nedavno se 360° video ukorijenio i u Facebook, a njihova službena web stranica koja prenosi najaktualnije revolucionarne videozapise broji više od 300.000 lajkova. Prijenos inauguracije Donalda Trumpa pogledalo je putem 360° Facebook videa oko 700.000 ljudi. Vlastiti video sada bez problema možete objaviti na svoju Vremensku crtu poput bilo kojeg drugog sadržaja. Facebook stranice istu opciju nude svojim administratorima, koji na taj način definitivno privlače velike segmente publike. Ipak, čini se da je ovo tek početak nove vrste prijenosa slikovnog sadržaja, jer mnogi korisnici ne znaju ni da 360° video postoji, misleći da se takvo što tek trebaju pojaviti u budućnosti.

U međuvremenu, poznate tvrtke, ili pak one željne pozornosti i probijanja na tržište, sve više primjenjuju tehnike takvog snimanja na svoje prostore. Google Street View i nije neka novost (pogotovo putem Google Mapsa), ali postaje kvalitetnija i popularnija no ikad. Činjenica da će se osoba odlučiti za neki poslovni prostor, hotel ili restoran ako Google prikaže najviše informacija upravo o toj lokaciji otprije nam je poznata, i 360° video jedino može pozitivno doprinijeti odabiru određenog prostora.

Virtualne šetnje privlače klijente panoramskim prostorima kojima se možemo kretati kao da se upravo tamo i nalazimo. Poduzeća koja koriste Street View ubrzo nakon takve odluke postaju bolje pozicionirana na pretraživaču, tvrde istraživanja. Na takav potez već su se odlučile brojne pravne osobe u Hrvatskoj, poput Vukovarskog muzeja, Pivnice Medvedgrad i History caffe cluba u Zagrebu. Mnogi hoteli i apartmani također sada imaju svoj 360° video, nadajući se da će tako oduševiti ne samo domaće, nego i inozemne turiste.

Slika 2. Video 360° nastaje spajanjem nekoliko fotografija u panoramu

 

Google Street View je fotograf kojeg je certificirao Google za fotografiranje, objavljivanje i uređivanje virtualnih šetnji, ali radi samostalno te nije zaposlenik Googlea. Za izradu panorame nema univerzalne cijene; sve ovisi o veličini i vrsti prostora kojeg netko želi učiniti virtualnim. Sve ostale komponente, poput domene, hostinga i bandwitha su besplatne!

Sudeći po novom trendu, 360° video ubrzo će postati sastavni dio svih kompanija koje Google znaju iskoristiti za promociju svog prostora i lokacija. Iako još nisu postale 3D, virtualne šetnje svakako predstavljaju iznenađujuće dobru internetsku stvarnost i uskoro bi trebale poprimiti svoj finalni oblik. Bilo kako bilo, 360° video oduševljava nas svakom novom snimkom prostora koji tada možemo jednostavno posjetiti, zaboravljajući na fizička ograničenja protiv kojih se Google izvrsno bori, iznova i iznova.

 

Mi smo ovdje kako bi poboljšali Vaše poslovanje!

Kroz kreativne ideje i inovacije

Započnimo!